bokscoaching.jpeg

VIND DE BALANS IN JEZELF

Meer impact door ervaringsgericht leren met onderdelen uit de vechtsport als leermiddel.

 

LAAT JE LICHAAM SPREKEN

Je lichaam is een prachtig instrument als het gaat om het vinden van je balans. Je kunt nog zo veel denken en beredeneren, je lichaam weet vaak veel beter wat er nodig is. En juist een vechtsport is heel expliciet, heel frontaal. Er is rechtstreeks oogcontact, direct fysiek contact en je lijf liegt niet. Je kunt nog zo’n mooi verhaal houden, maar in je lichaam zie en voel je direct wat er echt aan de hand is.

 

Hierbij volg ik het model van Kolb dat is opgebouwd uit de 4 fasen van het leerproces. Deze fasen zijn Doen, Waarnemen, Analyseren en Experimenteren. Deze cyclus doorlopen we steeds weer zodat er daadwerkelijk verandering ontstaat.

 

DOEN

We starten met in beweging komen (gewoon doen) omdat je daarmee het leerproces initieert en versneld. In die beweging kunnen we al veel ontdekken. Op basis van je hulpvraag en je ervaring met boksen kiezen we een aantal passende werkvormen. Zo kunnen we bijvoorbeeld oefenen met focus, sterker staan, je ruimte innemen, grenzen aangeven, contact maken en conflicten aangaan.

 

WAARNEMEN

Door bewust waar te nemen en met elkaar daar op te reflecteren gaan we samen ontdekken wat jouw drijfveren en belemmeringen zijn. Welke overtuigingen neem je mee uit het verleden en hoe helpen of belemmeren deze je persoonlijke groei. We reflecteren door steeds te kijken naar wat je je denkt, voelt en doet.

 

ANALYSEREN

Na dit ontdekken, ofwel het reflecteren op wat je hebt gedaan, gedacht en gevoeld, gaan we dit koppelen aan je eigen situatie. We kijken dan niet alleen naar het heden maar ook naar het verleden en de toekomst. Welke patronen in jouw leven herken je ook op de mat?

 

EXPERIMENTEREN

Als laatste maken we een vertaling van de reflectie naar concrete ontwikkeldoelen waar je aan gaat werken. Waar ga je mee oefenen? Wat ga je anders doen? Wat heb je daar bij nodig?

 

Deze vorm van coaching is geschikt voor zowel individuele- als teamcoaching.

 

Zelf beoefen ik alweer een aantal jaren Taekwon-do (ITF) en heb in het verleden meerdere jaren Karate (Wado-Ryu) beoefend. Verder heb ik nog wat uitstapjes gemaakt naar Wing-Chun en Aikido. Daarnaast heb ik de opleiding Bokscoaching gevolgd.

Meer weten? Neem dan contact met op en ik bespreek graag de mogelijkheden.